English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Presentació de l'Inventari Espanyol de Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat (Madrid, 12 de març de 2015)
 
 
19/03/2015

El 12 de març del 2015 es va presentar a la seu del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a Madrid, el primer volum de l'Inventari espanyol de coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat, un mandat de la Llei 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat d'Espanya (article 70). 

La taula rodona va comptar amb la participació d'alguns dels seus principals autors: Manuel Pardo de Santayana (Universitat Autònoma de Madrid), Rufino Acosta (Universitat de Sevilla), Reyes González-Tejero (Universitat de Granada), Honorio Velasco (Universitat Nacional d'Educació a Distància) i va ser moderat per Montse Parada (Universitat de Barcelona).

L'inventari presentat inclou tota mena de coneixements, pràctiques, creences, usos socials i simbòlics que ajuden a la salut i el benestar de les comunitats. Es va destacar que Espanya és el tercer estat més prospectat d'Europa en aquest sentit, darrere de Turquia i d'Itàlia, i que s'estima que prop de 3000 espècies de plantes (un 30% del total) tenen usos tradicionals, de les quals més de la meitat tenen usos medicinals. Per tant, el patrimoni de coneixements tradicionals vinculats a la natura és immens.

A Espanya, la ruptura en la transmissió d'aquests coneixements tradicionals es va produir entre els anys 1970-1990 i en l'actualitat estan desapareixent -per mort- molts informadors sense relleu generacional. Com a indicador de la quantitat de coneixements que es poden arribar a perdre, es va citar el cas d'una sola informant que coneixia la fórmula de 1600 remeis, elaborats a partir de 200 plantes diferents.

La prospecció i recopilació acadèmica de coneixements tradicionals vinculats a la natura s'està fent des de fa més de tres dècades a Espanya, i s'ha constatat que la crisi ha augmentat l'interès en el tema, fomentant la transmissió no només pels canals tradicionals, sinó mitjançant d'altres canals nous, com internet.

Aquest volum té tres parts: una introductòria que exposa l'abast, els conceptes i els estudis realitzats; una segona que recull la metodologia, i la tercera que presenta les fitxes dels coneixements vinculats a 46 plantes vasculars, 2 fongs, 1 liquen, 2 animals, 2 minerals i dos ecosistemes. En el cas dels coneixements vinculats a ecosistemes, inclou diverses pràctiques, com poden ser la ramaderia, la caça, la pesca, la recol·lecció, la gestió de l'aigua o altres activitats de tipus immaterial (identitari, simbòlic, etc.)

Documents vinculats
Invitación y programa de la presentación del libro [ESP]  

 
     
 
   
Nota Legal