English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Les Festes del Foc del Solstici d’estiu dels Pirineus, declarades Patrimoni Cultural Immaterial Mundial per la UNESCO – Desembre 2015
 
 
10/12/2015

El Comitè per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit a Namíbia el desembre de 2015, ha inscrit les falles del Pirineu a la Llista Mundial. Es tracta d’una tradició amb variants, entre les quals destaquen la baixada de torxes enceses des d’un indret alt del voltant del poble que realitza la celebració o, abrandar un gran tronc de pi i ballar-hi al voltant durant la nit de Sant Joan. Aquestes festes es desenvolupen en 63 pobles diferents, a banda i banda del Pirineu, més enllà de barreres geogràfiques i diferències lingüístiques (occità, català i castellà), d’una manera força homogènia.

Les falles representen una celebració d’origen ancestral amb una clara vinculació amb el cosmos i les antigues cosmovisions dels pobles de muntanya. A més de la referència al Sol, al moment de l’any que més intensitat té, i l’ús del foc per aportar llum a la curta nit estiuenca, tots els materials que fan servir provenen de la vegetació de l’entorn i, en la majoria dels casos la tradició es desenvolupa en plena natura, fent baixar les falles enceses per la muntanya de la població, des del “Faro” o l’ermita on s’encenen, fins a la plaça major del poble. 

Aquesta celebració festiva reforça llaços socials i culturals, amb participació de gran part dels habitants d’aquests pobles i la transmissió intergeneracional de coneixements dels preparatius de la celebració. D’aquesta manera, a més de rememorar un antic ritual espiritual, té una funció social clara, enfortint els sentiments de germanor i pertinença a un col·lectiu i un paisatge concrets. 

En basc (euskera), la llengua que es parlava als Pirineus abans de la romanització, la natura és la comunitat de tots els éssers vius, tant visibles com invisible (izadi), i l’arrel d’ésser (izan) és llum (iz), de manera que llum i vida estan estretament unides en la cosmologia prehistòrica d’aquesta serralada.

Per més informació podeu accedir a: Summer solstice fire festivals in the Pyrenees


Falles del Pirineu / @aralleida


Falles d’Isil (Alt Àneu – Pallars Sobirà) / turismecatala.com

 
     
 
   
Nota Legal