English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
La integració dels Valors Culturals i Espirituals dels Espais Naturals Protegits d'Espanya: 2003-2015
 
 
29/12/2015

A Espanya, igual que en d’altres països occidentals, els primers parcs nacionals creats a principis del segle XX es van argumentar a partir de valors culturals i espirituals. Setanta anys més tard, l'enfocament i la justificació utilitzats per establir espais naturals protegits havia canviat molt: només es consideraven els valors naturals alhora que i l'enfocament tècnicocientífic per comprendre i valorar el patrimoni natural havia esdevingut dominant. La llista que segueix resumeix els passos clau del procés que s’ha desenvolupat a inicis del segle XXI per restablir l’equilibri i integrar els valors culturals i espirituals en els espais naturals protegits de l'Estat espanyol.

Desenvolupaments clau

2003: Congrés Mundial d’Espais Naturals Protegits de Durban de la CMPA: Primeres recomanacions per integrar els valors culturals i espirituals als espais naturals protegits.

2005: Creació de l'Associació Silene, amb l’objectiu d’estudiar, difondre i promoure els valors del patrimoni espiritual i cultural inherents a la natura, especialment en relació amb la conservació de la natura i els espais naturals protegits.

2005-2006: Congressos anuals d’EUROPARC-Espanya, primera i segona taula rodona sobre els valors culturals i espirituals dels espais naturals protegits.

2006: Primer taller de la Iniciativa Delos "Àrees Protegides i Espiritualitat", celebrat al parc natural i la muntanya sagrada de Montserrat.

2008: Conveni de col·laboració entre EUROPARC-Espanya i l'Associació Silene per promoure la integració dels valors culturals i espirituals als espais naturals protegits d'Espanya.

2009: Programa de Treball de les Àrees Protegides d'Espanya 2009-13 que inclou una línia estratègica i accions sobre els valors culturals i espirituals dels espais naturals protegits.

2011-2012: Desenvolupament i publicació, per part d’EUROPARC-Espanya del manual sobre el patrimoni immaterial, amb directrius per a integrar els valors culturals i espirituals als espais naturals protegits d'Espanya.

2013 endavant: S’introdueixen classes dedicades als valors culturals i espirituals al Programa anual de Màsters d'Àrees Protegides a Madrid -el més prestigiós de l'Estat espanyol.

2015: Avaluació de les recomanacions del manual sobre patrimoni immaterial en el taller d’Europarc Espanya i Silene en la Reserva de la Biosfera Sierra del Rincón, de Madrid.

2016: Curs de postgrau de sis mesos a la Universitat de Girona sobre els valors espirituals i la importància de la natura per als professionals dels espais naturals.


 
     
 
   
Nota Legal