English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
La Comissió de Polítiques Ambientals, Econòmiques i Socials d’UICN acull líders religiosos a la COP21 de París, desembre de 2015
 
 
Per Nigel Crawhall - 22 desembre 2015

La Comissió de Polítiques Ambientals, Econòmiques i Socials d’UICN (CPAES) va realitzar el seu primer panell en la Convenció Marc de l’Organització de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, COP21 a París, on el Grup especialista de nou encuny sobre religió, espiritualitat, conservació ambiental i justícia climàtica (ReSpECC) va organitzar un panell multireligiós sobre l'ètica i les accions climàtiques en la jornada inaugural de la COP21.

El panell fou inaugurat pel director general d’UICN, Inger Andersen i va incloure líders religiosos distingits i activistes del Consell Mundial d'Esglésies, l'Aliança ACT, la Santa Seu (Vaticà), la Confederació Internacional de Budistes, la Fundació Islàmica d'Ecologia i Ciències de l'Ambient, la Comunitat de Consells de l'Església d'Àfrica del Sud, la Universitat Espiritual del Món Brahma-Kumaris i el projecte de peregrinació climàtic Les Notres Veus (Our Voices).  Andersen va posar èmfasi en la necessitat que té la UICN d’arribar a un ampli espectre d'actors que treballin per al benestar del planeta, la justícia social i la sostenibilitat. L’imam Ibrahim Saidy de Noruega va obrir l’acte amb una pregària per la pau i la unitat, i va retre homenatge a aquells que van perdre les seves vides en els terribles atacs terroristes de París i tots aquells les vides dels quals estan en perill pel canvi climàtic.

Els líders religiosos varen parlar extensament sobre l'ètica del canvi climàtic, la necessitat de la solidaritat humana, la valentia i la bona fe. Tots ells van expressar la seva consternació per la lentitud i l'actitud de les negociacions, i varen demanar a tots els éssers humans treballar amb diligència per evitar patiments i catàstrofes. Gran part de la tasca de socors climàtic primera línia és proporcionada per institucions religioses, que són testimoni de la fam, malalties, migracions forçades i la misèria humana provocats per l'energia actual i els models econòmics.

Monsenyor Luís-Miguel Muñoz Cárdaba, Conseller de la Nunciatura Apostòlica de França, de l’Ambaixada de la Santa Seu, va remarcar que el juny passat, el Sant Pare, Francesc va publicar l'encíclica Laudato Si, un document extraordinari, i va afirmar que l’encíclica ha ressonat en tot el món, unint als cristians de totes les denominacions, i ha catalitzat accions empreses per altres comunitats religioses.

També es varen presentar la Declaració Islàmica d'Istanbul sobre el Canvi Climàtic i la Declaració Global Col·lectiva Budista sobre Canvi Climàtic, amb el suport de tots els llinatges budistes del món. Les xarxes de justícia climàtica d'Àfrica i Àsia van explicar llurs mobilitzacions i peregrinatges massius globals. Fent ús de la institució religiosa del pelegrinatge, persones de diferents religions es van unir per caminar a través dels països asiàtics, voltant des de Moçambic fins a Nairobi, i des del Vaticà fins a París. 

Aquest esdeveniment va ser conduït en oració per la Seva Gràcia, Thabo Makgabo, arquebisbe anglicà d’Àfrica del Sud. El panell es va tancar amb una senzilla cerimònia dirigida pel monjo budista vietnamita, Bhikkhu Thay Phap, del monestir francès Plum Village Sangha. El Venerable Thay va fer sonar el seu bol meditació i va demanar a tothom de connectar amb el món vivent, a caminar amb cura, conscients del valor de cada respiració, i trobar el sagrat en la nostra relació amb tots els éssers vius.

Font: IUCN Commission on Environmental, Economic and Social Policy - Members Newsletter 1517 - December 2015Foto: Mark Gnadt

 
     
 
   
Nota Legal