English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Importància cultural i espiritual de la natura en la governança i gestió de les àrees protegides. Illa de Vilm (Alemanya), 4-8 de juliol del 2016
 
 
26/07/2016

Encara que la cultura i l'espiritualitat acostumen a formar part de les motivacions personals més poderoses per a la conservació de la natura, sovint no es tenen en compte en la gestió i governança dels espais naturals protegits. 

Del 4 al 7 de juliol, un grup d'experts internacionals en conservació del patrimoni es varen aplegar per examinar com es podria enfortir i integrar millor la importància cultural i espiritual de la natura en els espais naturals protegits i els llocs del patrimoni mundial a tot el món. El seu objectiu era desenvolupar una guia de bones pràctiques de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) destinada a les persones que treballen en la governança i gestió dels espais naturals protegits i conservats.

Dirigit pel Grup Especialista en Valors Culturals i Espirituals de les Àrees Protegides de la Comissió Mundial d'Àrees Protegides, el taller va fer les primeres passes cap a la guia de bones pràctiques: concretant el seu abast, objectiu i estructura. Ara s'estan recopilant estudis de casos i experiències per preparar un full de ruta per al seu futur desenvolupament. La data de finalització prevista és el desembre de 2017, ja que es preveu un ampli procés participatiu per recollir aportacions de tot el món, tant pel que fa a la diversitat d'espais naturals protegits i conservats, com la diversitat de cultures i espiritualitats, tant seculars com religioses.

"Hem d’incloure la importància cultural, espiritual, estètica, històrica,... que la natura té per a la gent en gairebé totes les societats, des de les més tradicionals fins a les més modernes", va declarar Edwin Bernbaum, Co-Chair del Grup Especialista. Per tant, el desenvolupament de la guia de bones pràctiques no es pot prendre a la lleugera, ja que es considera necessària per crear sinergies positives i aconseguir un suport social més ampli per als espais naturals protegits i conservats d’arreu del món.

Els gestors, planificadors i polítics vinculats als espais naturals protegits han de poder assumir l'orientació i seguir els exemples de les millors pràctiques de tot el món que figurin en la futura guia. "Si no ho fem, correm el risc de posar en perill la governabilitat i la gestió de les àrees protegides, ja que és gairebé segur que perdrà el suport de moltes persones indígenes, grups religiosos i una gran part del públic en general", en paraules de Bas Verschuuren, Co-Chair del Grup Especialista.

El taller es va dur a terme a l'Acadèmia Internacional de Protecció de la Natura situada a l'illa bàltica de Vilm (Alemanya) i va ser organitzat en col·laboració amb l'Agència Federal Alemanya per a la Protecció de la Naturalesa. L'illa Vilm va demostrar ser un lloc ideal per acollir el taller, car la seva situació remota i la seva prístina bellesa van permetre als participants experimentar plenament la connexió amb la natura.


Participants en el taller

 
     
 
   
Nota Legal