English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Curs de postgrau sobre els significats i valors espirituals de la Natura. Universitat de Girona, febrer - juliol 2018

Germanes benedictines reben el Premi Internacional d’Assís per a la conservació de la natura basada en la religió - Wisconsin (EUA), juliol 2017

El Tema de Cultura, Espiritualitat i Conservació de la Comissió de Política Ambiental, Econòmica i Social de la UICN – Juliol 2017

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Col·loqui internacional sobre el sagrat en la natura i el paisatge realitzat a la Universitat d’Orleans. França, 2009.
 
 
26/05/2009

“Sagrada natura, paisatges del sagrat!”, fou el títol del col·loqui internacional organitzat pels laboratoris CEDETE “Centre d’Estudis pel Desenvolupament dels Territoris i del Medi Ambient” i SAVOURS “Sabers i Poders de l'Antiguitat als nostres dies” de la Universitat d’Orleans i el laboratori ENeC “Espais Naturals i Cultura” de la Universitat de París IV i VIII.

Aquest col·loqui, dut a terme del 22 al 24 de gener del 2009, aborda una reflexió sobre les relacions home-natura, tenint en compte les religions i creences, i les seves empremtes en les dinàmiques paisatgístiques. A partir de l’observació de l’entorn s’identifica la relació que hi ha o hi ha hagut i es pot descobrir en quins aspectes la dimensió religiosa és creadora de paisatges naturals.

El debat científic es va organitzar al voltant de quatre sessions. La primera sessió tracta sobre l’apropament epistemològic i espiritual de la natura sagrada. El lloc que ocupa la natura en les principals religions o espiritualitats permet entendre els comportaments col·lectius o individuals pel que fa a creació paisatgística. La segona sessió, formada de quatre tallers, va tractar les figures concretes de la sacralitat de la natura i explicar-ne el seu sentit, a través dels arbres, els boscos, les muntanyes i els espais aquàtics. Una taula rodona sobre les empremtes del sagrat en el paisatge va obrir la tercera sessió del col·loqui, que va constar de dos tallers referents als paisatges construïts a través de creences i de les principals religions del món. Finalment, la darrera sessió es va destinar a la interpretació del sagrat en el paisatge fent una anàlisi crítica de les manipulacions que ha sofert al llarg de la història.
Documents vinculats
>> Description détaillée du colloque (Université d’Orléans) [FR ]  
>> Livret du colloque (Université d’Orléans) [FR ]  
>> Plaquette du programme du colloque (Université d’Orléans) [FR ]  

 
     
 
   
Nota Legal