English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Primer taller del Grup de Treball per a la incorporació del patrimoni immaterial en la gestió dels espais naturals protegits - San Martín de la Virgen del Moncayo, octubre 2011
 
 
18/10/2011
 
Del 3 al 5 d'octubre es va dur a terme a San Martín de la Virgen del Moncayo, un poble situat al repeu del Parque Natural del Moncayo, el primer taller presencial per elaborar un manual que orienti la integració del patrimoni immaterial en la planificació i  gestió dels espais naturals protegits de l'Espanya.

Hi varen assistir 16 experts, procedents de vuit Comunitats Autònomes i de dues organitzacions: Asociación de Interpretación del Patrimonio i Amigos de las Salinas del Interior. Enrique Arrechea, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d'Aragó, responsable tècnic dels espasi naturals protegits de la província de Saragossa, va ser-ne amfitrió i guia.

El treball en grup va permetre explorar l'abast del concepte de patrimoni immaterial en la planificació i gestió dels espasi naturals protegits, tot identificant-ne les principals tipologies i proposant exemples representatius per a cadascuna. També es varen examinar els reptes per a integrar els valors del patrimoni immaterial en la planificació i la gestió dels espais naturals protegits. A més, es varen presentar quatre estudis de cas (Parc Nacional de Picos de Europa, Monument Natural del Camí dels Pelegrins d'Useres,  Parc Natural del Montsant i Reserva Integral del Malpaís de Güímar) a banda d'altres exemples, que varen permetre conèixer el patrimoni immaterial, cultural i espiritual, de diversos espais naturals protegits, a més del Parc Natural del Moncayo, que fou objecte d'una visita guiada: parcs nacionals i naturals, paratges naturals d'interès nacional, monuments naturals, reserves naturals i integrals, i fins i tot el cas d'una minúscula població d'una orquídia amenaçada d'extinció, dins d'un espai de la xarxa Natura 2000, que atreu molts de visitants pels seus valors immaterials.

Al marge del programa previst, els participants varen acordar elaborar una al·legació al Pla Director de la Xarxa de Parcs Nacionals d'Espanya, que estava a informació pública, per a sol·licitar a l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals espanyol la inclusió d'una directriu específica dedicada a la conservació del patrimoni immaterial.

La visita al Parc Natural del Moncayo va permetre gaudir de vistes magnífiques i comprendre el significat que té la seva presencia i paisatge. També es va visitar el nucli històric de Tarazona, la capital comarcal, que compta amb importants monuments medievals, alguns dels quals van ser declarats Patrimoni Mundial.

Aquest projecte és promogut per EUROPARC-Espanya amb la col·laboració de l'Associació Silene i compta amb el patrocini de l'Obra Social de CatalunyaCaixa i del Cabildo de Tenerife.


Taller a San Martín de la Virgen del Moncayo


Grup de treball

 
     
 
   
Nota Legal