English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
L'ús de mapes i calendaris eco-culturals per fer reviure la cultura tradicional, recuperar la diversitat de llavors i protegir els llocs naturals sagrats a Sud-àfrica – Juny 2013
 
 
05/06/2013

Aquesta primera setmana de juny, els clans indígenes de Venda, a la província de Limpopo (Sud-àfrica) s’apleguen amb aliats procedents de Kenya, Ghana i Benín, per explorar l'ús de mapes i calendaris eco-culturals, anomenats també  "eines parlants ", per fer reviure la cultura tradicional, protegir la diversitat de llavors i els llocs naturals sagrats. El taller ha estat organitzat per la Fundació Mupo, associada amb The Gaia Foundation.

Venda, coneguda com "La terra de mite i llegenda", té una remarcable xarxa de llocs naturals sagrats coneguts com Ziwfho. Siguin boscos, deus o cascades, aquests llocs tradicionalment han estat protegits pels clans de custòdia del poble VhaVenda. Darrerament, però, l'aparició de projectes de turisme i desenvolupament juntament amb la mineria del carbó a la regió, representen una amenaça per a la seva salvaguarda. La Fundació Mupo està treballant amb els clans locals i l’organització de comunitats locals Dzomo la Mupo, per protegir els llocs naturals sagrats de Venda així com els drets dels seus clans custòdia.

En el darrer taller, que es durà a terme als afores de la vila de Thohoyandou, a Venda (districte Vhembe), els clans locals se centraran en els seus llocs naturals sagrats, utilitzant els mapes de futur com una eina per definir els seus plans de governança. Dos clans també desenvoluparan calendaris relatius a les varietats tradicionals de llavors, mentre que a un altre clan el que més li preocupa és el seu riu i la creixent amenaça a la seguretat de l'aigua.

Els aliats de Kenya, Ghana i Benín - membres d’African Biodiversity Network  (Xarxa Africana de Biodiversitat)  al llarg del procés aprendran les maneres de recolzar millor les comunitats locals en els seus propis països per protegir llurs llocs naturals sagrats.

Per saber-ne més:
• Experiències de cartografia eco-cultural de The Mupo Foundation
• Film sobre la cartografia eco-cultural a Venda (Sudàfrica): "Reviving Our Culture, Mapping Our Future".
• The Gaia Foundation a Eco-Cultural Maps and Calendars.


Calendari eco-cultural.
Font: The Gaia Foundation


Elaboració de cartografies eco-culturals.
Font: The Gaia Foundation

 
     
 
   
Nota Legal