English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Presentació de la Iniciativa Comunales i la Declaració de Valdeavellano de Tera – Madrid, 26 de setembre del 2014
 
 
23/09/2014

Divendres 26 de Setembre de 2014 tindrà lloc, al Real Jardín Botánico de Madrid, la presentació del grup de treball Iniciativa Comunales i el document que en serveix de base, la Declaració de Valdeavellano de Tera, per la defensa i reconeixement dels usos comunals a Espanya. L’acta tindrà lloc a les 16.30h amb una presentació de la Iniciativa Comunales i la Declaración de Valdeavellano de Tera, seguida d’una lectura dels deu punts de la declaració per part de representants de les diferents comunitats signatàries. A les 17:30h hi haurà una taula rodona en la qual els signataris atendran als comentaris i qüestions de premsa i assistents i es presentaran noves iniciatives i plans de futur del grup de treball.

La Iniciativa Comunales és un grup format per representants de comunitats que gestionen usos comunals (comunals de muntanya, de socis, veïns o caps de casa, confraries de pesca o marisqueig, juntes de pastures, corrals de pesca, societats de caça, etc.) a més d’ONG que treballen en la defensa d’aquests usos i la conservació de la natura, i grups de recerca interessats en la conservació d’aquest patrimoni econòmic, ambiental i social. La filosofia que uneix aquests col·lectius és la defensa i reconeixement d’Àrees Conservades per Comunitats Locals (ICCA). Consta de tres pilars: la comunitat, on el grup definit de persones estan unides a un territori o sistema de recursos locals; la governança, quan aquestes comunitats locals emprenen col·lectivament la presa de decisions de gestió, desenvolupament de normes i el seu compliment; i la conservació de la Natura, quan la gestió i governança d’aquestes comunitats contribueix a la conservació d’aquests territoris o a la seva recuperació des del punt de vista ambiental. Quan un territori compleix aquests tres requisits es pot parlar d’una ICCA.

La Declaració de Valdeavellano de Tera, per la defensa i reconeixement dels usos comunals i les ICCA a Espanya, és un document col·lectiu per mitjà del qual la Iniciativa Comunales vol establir els principis bàsics que han d’assentar les bases pel treball i reconeixement d’aquest extraordinari però poc conegut patrimoni econòmic, social i ambiental a l’Estat espanyol. D’altra banda, es vol obrir un debat social i que aquest document contribueixi a que la població espanyola reconegui el valor i la importància que aquestes formes de governança d’espais naturals tenen de cara al futur. L’Associacó Silene li ha donat suport.
Documents vinculats
Nota de prensa [ESP]  


Pòster de la presentació

 
     
 
   
Nota Legal