English Français Español
PRESENTACIÓ
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
PROJECTES
NOTÍCIES
Trobada internacional sobre patrimoni mundial religiós viu: gestió participativa i ús sostenible a Kiev (Ucraïna) del 30 d’Octubre al 2 de Novembre de 2018

Jornada: Connecting natural & cultural heritage – Universitat de Girona, 4-5 d’octubre de 2018

Simposi ‘Ecosofia i la intuició cosmoteàndrica- Raimon Panikkar’ - Barcelona, 1 i 2 de setembre de 2018

CONTACTE
ENLLAÇOS
Twitter
LLISTAT DE NOTÍCIES | NOTÍCIA AMPLIADA
 
Taller sobre la Xarxa internacional de comunitats indígenes de zones de muntanya – Bhutan, 26 maig-1 juny 2014
 
 
03/10/2014

Entre el 26 de maig i l'1 de juny de 2014 va tenir lloc un taller itinerant a Bhutan, en el qual es va estructurar una xarxa internacional de comunitats indígenes de zones de muntanya. Hi van participar membres de 24 comunitats indígenes de 10 països diferents, per debatre els impactes que té el canvi climàtic sobre els sistemes d'alimentació i producció, i les respostes d'adaptació necessàries. Aquesta xarxa neix amb la voluntat d'intercanviar llavors i coneixements per assolir una sobirania alimentaria i l'adaptació al canvi climàtic en ambients de muntanya, així com per promoure els drets sobre el patrimoni biocultural de les comunitats indígenes.

El canvi climàtic afecta especialment les zones de muntanya i les persones que en depenen a resultes dels seus estils de vida. Totes les comunitats que van participar en el taller ja en pateixen els efectes, sigui amb augments de temperatures, de fenòmens extrems (sequeres i tifons) o de flagells i malalties, o amb episodis de pluges imprevisibles. Les comunitats del Perú, Bhutan i la Xina ja van acordar l'intercanvi de llavors en una trobada anterior realitzada al Centre Internacional de la Papa (Perú), per augmentar les possibilitats de produir aliments en el context d'una meteorologia cada cop més extrema. Aquest acord va ser ampliat en el taller celebrat a Bhutan, on s'hi van incorporar comunitats de muntanya d'Índia, Kirguizistan, Tadjikistan, Taiwan, Tailàndia, Filipines i Papua Nova Guinea. 

El taller de Bhutan va servir, a més, per consensuar la Declaració de Bhutan pel canvi climàtic i les comunitats indígenes de muntanya, que insta als governs a promoure una adaptació basada en els coneixements tradicionals, que són específics per cada context local, alhora que demana respecte per les cosmovisions dels col·lectius indígenes i els seus valors culturals i espirituals, que són al bell mig de la seva capacitat adaptativa.

 
     
 
   
Nota Legal